wtorek, 18 października 2011
Pizza z warzywami
Ciasto:
Zalać 1 szklanką ciepłej wody 1 łyżeczkę drożdży, dodać pół łyżeczki miodu, odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać 2 szklanki mąki pszennej i 3/4 szklanki mąki razowej, 1 łyżeczkę soli i 1/4 oleju. Zagnieść ciasto i odstawić. Po 20 minutach wałkować na grubość 1 cm, kłaść na blachę.
Sos pomidorowy:
Zalać sosem pomidorowym ( 2 szklanki zmiksowanych pomidorów bez nasionek zagotować z 3 łyżkami mąki, przyprawami i szczyptą soli).
Nałożyć pokrojoną cebulę, paprykę, pomidory, pieczarki, plasterki cukinii, kukurydzę i zapiec 30-40 minut w piekarniku nagrzanego do 170 C. Gotową pizzę można podawać z majonezem sojowym http://wedrowkapozdrowie.blogspot.com/2011/10/majonez-sojowy.html .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
najlepiej smakuje posypana czymś zielonym:)
OdpowiedzUsuńPrzepadam za taką pizzą!
ajajaj niełatwo byc na surowym i widziec takie przysmaki:) buzka kochanie
OdpowiedzUsuńSuper pizza :-)
OdpowiedzUsuńSwietny przepis, robilam swoja pierwsza pizze wedlug tej receptury(tylko inne dodatki) i wyszlo pysznie! Dzieki! ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się że wyszła i smakowała :-)
Usuń