Składniki:
0,5 szklanki mleka sojowego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
ząbek czosnku
łyżeczka musztardy
1 szklanka oleju
Mleko sojowe, sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek, musztardę zmiksować przez ok 10 minut blenderem, mleko powinno być puszyste. Później cały czas miksując BARDZO POWOLI wlewamy olej i miksujemy do uyskania konsystencji majonezowej. Na koniec próbujemy czy odpowiada nam smak i gotowe. Majonez świetnie nadaje się do wege hamburgerów http://wedrowkapozdrowie.blogspot.com/2011/10/wege-hamburger-z-tofu.html , sałatek, świetnie nada się też do pizzy której przepis w następnym poście. Smacznego :-)
Super przepis. Dzieki Basiu!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Też wypróbuję taki majonez
OdpowiedzUsuńFajny przepis, na pewno wypróbuje :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńto jeszcze przepis na musztarde poprosze :)
OdpowiedzUsuńciekawe z ta musztardą, muszę popróbować i jak mi wyjdzie to na pewno dam na blog
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :-)
jesteś the best! od dłuższego czasu noszę się z zamiarem kupna drogiego majonezu sojowego z konserwantami, a tu proszę :) dzięki Tobie zajadam właśnie sałatkę z majonezem sojowym - pysznym, tanim i zdrowym :)
OdpowiedzUsuń