piątek, 13 stycznia 2012

Kulebiak z kaszą gryczaną






Przepis zaczerpnęłam z tej strony http://kotlet.tv/kulebiak-rosyjski . Zmieniłam farsz na kaszę gryczaną niepaloną.

Składniki na ciasto

  • ok. 2,5 szklanki mąki
  • 200 ml mleka
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka (jedno do ciasta i jedno do farszu)
  • 15 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie ja zrobiłam z kaszy z dnia poprzedniego, ale myślę że 1 torebka kaszy powinna wystarczyć do tego dodać 1 cebulę usmażoną, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Dodatkowo dałam pół kostki sera białego, ale niekoniecznie.


Drożdże rozpuszczam w mleku, dodaję cukier. Mieszam i odstawiam na chwilkę. Wszystkie składniki wrzucam do maszyny i wybieram program do zagniatania ciasta. Po wyrobieniu zostawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Na stolnicę sypię trochę mąki i z ciasta wałkuję prostokąt nakładam farsz, zostawiając z brzegów 2cm. Zawijam jak makowca, boki zawijając pod spód. Odstawiam na 15 minut smaruję jajkiem posypuję słonecznikiem i wstawiam do piekarnika na 190 C na 35 minut.

2 komentarze:

  1. Basienko, u Ciebie zawsze chlebusie, czy chlebusiowe potrawy najlepsze.

    Pozdrawiam Cie z serca!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zajrzyj koniecznie tutaj, bo masz małe zaproszenie do zabawy.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...