jak zakupiłam soję u miłego pana z bazarku wiedziałam, że zrobię mleko sojowe. Dodatkowo postanowiłam zrobić tofu bo ze sklepu mi nie smakuje. Soja jest bardzo bardzo popularna ze względu na swoje właściwości. Oprócz dużej ilości białka roślina ta jest źródłem węglowodanów i tłuszczów, w tym najzdrowszych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera też witaminy z grupy B oraz pierwiastki mineralne: potas, żelazo, magnez, fosfor i wapń. Dieta bogata w tę roślinę, zawierającą sporo substancji przeciwutleniających i fitoestrogenów, zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, choroby serca i nowotwory. Spotkałam się z tym że soi dziennie można zjeść 50g. Z tego względu,że może być ona szkodliwa w nadmiernych ilościach. Ziarna soi zawierają tioglikozydy, związki chemiczne upośledzające pracę tarczycy. Częste i nadmierne spożywanie soi może prowadzić do powstania wola tarczycy. Gotowanie i przetwarzanie soi zmniejsza co prawda te szkodliwe substancje ale tylko o 30%.
Mleko sojowe
Przepis na ok. 2,5l
2 szkl soi zalać na noc wodą. Rano soję przepłukać i zmiksować z 4 szklankami wody. Przecedzić przez płótno. Pozostałą soję zmiksować z 6 szklankami wodyi przecedzić. Mleko gotować przez 5 minut.
soja przed namoczeniem |
soja po namoczeniu |
soja zmiksowana za pierwszym razem |
mleko sojowe i nawet kożuszek się zrobił |
okara soja po przecedzeniu |
Odlałam 1l mleka i dodałm do niego 1,5 łyżki miodu i niecałe pół łyżeczki soli co nada lepszy smak.
http://www.aktivplus.org/cms_pl/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=44
Resztę mleka przeznaczyłam na tofu.
Do zrobienia serka potrzebny jest sok z jednej małej cytryny.
Mleko zagotować, potem wyłączyć i wlać sok z cytryny, wymieszać. Czekać ok. 7 minut, przełożyć twaróg do sita z płótnem, zawinąć i przygnieść czymś ciężkim na 1-2 godziny. Tofu należy przechowywać w lodówce w pojemniku z wodą.
po dodaniu do mleka soku z cytryny, robią się małe grudki |
przełożony ser do płótna zawinęłam i włożyłam między deski i położyłam ciężki kamień pozostawiając na 2 godziny. |
gotowy ser wyszło mi 217 gram |
tofu włożyłam do pojemnika z zimną wodą |
Pyszny sok pomarańczowy
Pudding czekoladowy
1 awokado
1 banan
2 łyżki karobu
3 łyżki miodu lub syropu z agawe
Zmiksować
najbardziej podoba mi się pudding..
OdpowiedzUsuńZa tofu nie przepadam ale za to szejki robisz świetne.
OdpowiedzUsuńjeśli chodzi o mleko sojowe, przyznam że smakuje jak płatki owsiane, górskie ;-)
OdpowiedzUsuńA mnie wogole jakos odrzuca od tofu i mleka sojowego ! brr
OdpowiedzUsuńSlyszalam jednak ,ze podobno jest dobre dla kobiet w okresie przekwitania , slyszalyscie o tym mile kolezanki?
pozdrawiam Gosia
pudding wyglada wysmienicie!:)
OdpowiedzUsuńja bardzo lubię mleko sojowe ma świetny smak, a to że jest dobre na okres przekwitania czytałam nawet ostatnio w książce. Ale pewnie i na internecie znajdzie się na ten temat sporo informacji.
OdpowiedzUsuń