niedziela, 7 listopada 2010

''Skorupoterapia"

Osteoporoza w dzisiejszych czasach może zaatakować każdego, przyczyną może być złe odżywianie a w szczególności produkty przetworzone. Środowisko, przegotowana woda niszczy nasze kości w szybkim tempie. Aż 99% wapnia znajduję się w naszych kościach. Kiedy organizmowi brakuje wapnia pobiera go z kości i właśnie wtedy masa kostna zaczyna się zmniejszać.
Mięso, ser, cukier, tłuszcze zwierzęce są produktami które przyczyniają sie do deficytu wapnia w organizmie. Kolejną przyczyną powstawania osteoporozy jest brak ruchu. 

Michał Tombak pisze, że osteoporozę prawdopodobnie może wywołać:
1. Brak w organizmie witamin D i C.
2. Odżywianie się produktami poddanymi obróbce cieplnej.
3.  Używanie głównie przegotowanej wody.
4.  Spożywanie małych ilości warzyw i owoców oraz ich naturalnych, na świeżo przygotowywanych soków.
5.  Obieranie warzyw i owoców ze skóry.
6.  Nieprawidłowe przygotowywanie posiłków (długie gotowanie, smażenie).
7.  Zbyt duże ilości pożywienia.
8.  Palenie.
9.  Brak ruchu.
10.  Spożywanie w dużych ilościach mleka.
11.  Spożywanie w dużych ilościach chleba i wyrobów mącznych.
12.  Spożywanie w dużych ilościach cukru i słodyczy.
13.  Spożywanie w dużych ilościach tłuszczów zwierzęcych.
14.  Spożywanie w dużych ilościach syntetycznych witamin.
15.  Spożywanie rafinowanych produktów zawierających nierozpuszczalny (nieorganiczny wapń): długo gotowanych kasz, makaronów, zup z torebek i innych.

W leczeniu osteoporozy pomaga skorupka jajka. Jest ona idealnym źródłem wapnia, który w 90% jest przyswajany przez organizm (kości). Oprócz węglanu wapnia w skorupce są wszystkie niezbędne dla organizmu mikroelementy: miedź, fluor, żelazo, mangan, molibden, siarka, krzem, cynk i inne – w sumie 27!Skład skorupki jajka jest bardzo podobny do składu kości i zębów. Niemieccy i węgierscy uczeni, którzy przez 15 lat badali wpływ skorupki jajka na organizm człowieka zauważyli, że u dzieci i dorosłych podawanie skorupki dało pozytywne rezultaty przy łamliwości paznokci, włosów, krwawieniach dziąseł, zaparciach, pobudliwości, bezsenności, chronicznych katarach, astmie. Jak się okazało, skorupka jajka nie tylko wzmacnia tkankę kostną, ale i usuwa z organizmu pierwiastki promieniotwórcze. „Skorupoterapia” w leczeniu i profilaktyce osteoporozy może przynieść nieoceniony pożytek, a co najważniejsze – nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Metoda stosowania skorupki jest prosta, nie wymaga poniesienia żadnych kosztów.

Przepis:
Skorupkę jajka zanurzyć na 5 minut we wrzątku. Pozostawić do wyschnięcia i zmielić w maszynce do kawy. Używać od 1/2 do 1 g dziennie. Można spożywać ją z sokiem z 1/2 cytryny lub dodawać do kasz i twarogów, aby zapobiec osteoporozie. Kurację skorupką jajka należy przeprowadzać 2 razy do roku w styczniu i listopadzie w ciągu 30 dni, stosując 1-2 g dziennie.

Tak więc postanowiłam wzmocnić moje kości i codziennie od 1 listopada stosuję tę kurację.

skorupki ( z domowego chowu kur )



Źródło :
1. "Czy można żyć 150 lat ?" Michał Tombak.



7 komentarzy:

  1. Basiu, ciekawy pomysł i post. Jak kiedyś będę miał swoje kurki to spróbuję jeść te skorupki. Na jedzenie skorupek z jajek z supermarketu na razie się nie zdeducyję.

    Generalnie coś w tym jest bo pamiętam jak byłem mały babcia zbierała skorupki i oddawała razem z wytłoczkami pani która jajka sprzedawała. Wytłoczki były użyte ponownie (recycling 25 lat temu!) a skorupki były dodawane do paszy kur.

    Uwaga edytorska: artykuł czyta się koszmarnie. Widzę że przekleiłaś treść skądś i nawet nie podejrzałaś jak będzie wyglądał przed publikacją (przycisk 'preview' w bloggerze). Zdania urwane w połowie akapitu, niepotrzebne dzielenie wyrazów (na stronach internetowych nie dzieli się wyrazów, tylko w książkach i gazetach). Proszę popraw to.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdybym miała robić kurację ze skorupek ze sklepowych jajek to bym tego nie robiła raczej, bo uważam że te skorupki jajek zawierają mnóstwo antybiotyków i cząstki z tej paszy co kury są karmoine na fermach i pewnie by ta kuracja nie za wiele dała a wręcz przeciwnie.
    A pamiętam że mama dawała co jakiś czas właśnie skorupki kurom aby "nowe jajka" miały mocniejszą skorupkę.
    Artykuł już poprawiony, dzięki za uwagę :-) dopiero dzisiaj zauważyłam że coś znowu jest nie tak bo wczoraj kilka razy poprawiałam bo właśnie było źle napisane, no ale już ok.

    OdpowiedzUsuń
  3. Terapia skorupkowa testowana na mnie ma na celu sprawdzenie jak zachowywac się będą stawy, cały ten szeroko rozumiany reumatyzm...;-) zobaczymy

    OdpowiedzUsuń
  4. hmmm...nigdy o tym nie słyszałam...z wami dziewczyny to się naprawde można wszystkiego nauczyć..Buziaki<3

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam serdecznie. z ciekawosci pytam ... i jak kuracja, a wlasciwie jej wyniki???

    Mam tez pytanie zwiazane z polaczeniem skorupek i cytryny ... czy jak wsypiesz skorupki to napoj burzy sie jak napoj musujacy? Wedlug mnie powinien, ale u mnie kompletna cisza ... nie wiem czy skorupki zbyt mocno wygotowane czy wapna w nich nie ma ... :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiec wyniki kuracji określam na bardzo dobre, kości stały się mocniejsze bo przestały wydawać taki dźwięk strzykania, nie bolały. Skorupki jak się połączy z cytryny nie musują :-) a skorupek się nie gotuje tylko parzy we wrzątku przez 5 minut :-)

      Usuń
  6. Kurcze a w marcu juz nie mozna tych skorupek? Jak długo nalezy je spożywać?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...