wtorek, 25 stycznia 2011

Pomoce zdrowotne

Jakieś 2 miesiące temu postanowiłam zakupić parę rzeczy które pomogą mi w codziennym dbaniu o zdrowie.

SOK Z ALOESU

Sok z aloesu jest szczególnie polecany w okresach jesienno zimowych, dla osób z osłabioną odpornością. Bogaty w substancje dobroczynnie wpływające na układ immunologiczny wspiera odporność organizmu i sprawia, że szybciej radzi on sobie z ewentualnymi zagrożeniami.

Wśród najważniejszych składników, jakie dostarcza organizmowi sok z aloesu należy wymienić:
• Aminokwasy – endogenne i egzogenne, których organizm sam nie jest w stanie wyprodukować (np. lizyna,
luecyna, walina, fenyloanalina, treonina).
• Witaminy – wszystkie z grupy B włącznie z niewielką ilością witaminy B12, kwas foliowy, witamina C, A,
cholina, oraz wszystkie inne rozpuszczalne w wodzie.
• Związki mineralne wapnia, potasu, magnezu, fosforu, sodu, cynku, żelaza, manganu, chromu, miedzi oraz germanu.
• Substancje o działaniu przeciwbólowym – kwas salicylowy oraz mleczan magnezowy.
• Substancje o działaniu przeciwzapalnym – beta-sitosterol, kampesterol, bradykinaza.
• Substancje o działaniu przeciwbakteryjnym – fenole, kwas cynamonowy, lupeol, związki siarkowe.
• Cukry – jednocukry (monosacharydy) – glukoza i fruktoza oraz wielocukry (polisacharydy) –
polimannozy,
glukomannozy, oraz bardzo liczne mukopolisacharydy.

Dodatkowo sok z aloesu działa wspomagająco na:
• ścianki żołądka i dwunastnicy ochraniając je przed drażniącym działaniem kwasu solnego i
trawiącym oddziaływaniem pepsyny
• leczenie zaburzeń pracy jelit, zaburzeń w prawidłowym wchłanianiu witamin i minerałów, wzdęć, zaparć i
biegunek, zespołu jelita nadwrażliwego, wrzodów okrężnicy
• problemy z alergią pokarmową, egzemą atopową
• problemy z wątrobą i zaburzeniami przemiany materii
• leczenie chorób cywilizacyjnych typu: cukrzyca, miażdżyca, nadwaga
• osłabienie odporności i infekcje wirusowe
• problemy z grzybicą, zakażenia jamy ustnej i trudno gojące się rany lub poparzenia
• problemy z przesuszoną skórą - sok z aloesu działa tonizująco na skórę
• problemy z łupieżem, trądzikiem
• artretyzm i reumatoidalne zapalenie stawów.




 

 

 

 

 

 

 

Niezwykle cenne właściwości oleju z wiesiołka.

  • Pierwsza to: obecność dwóch bardzo ważnych nienasyconych kwasów tłuszczowych: kwasu cis-linolowego i kwasu gamma-linolenowego w oleju z wiesiołka.
  • Druga: organizm ludzki nie zdoła sam wytwarzać kwasu linolowego. Musi otrzymać go wraz z pożywieniem.

Odporność!

Olej z wiesiołka stosuje się w:

  • Miażdżycy. Działanie przez prostacykliny, zatem najpotężniejszy endogenny czynnik przeciwmiażdżycowy.
  • Chorobach krwi. Olej ów poprawia skład biochemiczny krwi. Ma działanie przeciwagregacyjne (sklejanie krwinek, zagęszczenie).
  • W przypadku podniesionego poziomu cholesterolu. Obniża jego poziom wyłącznie w przypadku, gdy ów jest podniesiony. Czyni to ponadto w ścisłym stosunku do jego wysokości. Obniżenie poziomu związane jest z wysoką zawartością kwasu linolowego. Należy pamiętać, iż cholesterol rozprowadzany jest w organizmie głównie w postaci linolenianów.

Stosuje się go również w:

  • Stanie podwyższonego ciśnienia krwi.
    UWAGA: obniża ciśnienie wyłącznie w sytuacji zawyżonej wartości.
  • Stanach zapalnych organizmu. W tym reumatoidalne zapalenie stawów, stany zapalne skóry.
  • Niezwykle przydatny jest olej z wiesiołka w leczeniu niewydolności wątroby.

Lecznicze właściwości oleju z wiesiołka

W niezwykle wielu jednostkach chorobowych

Jeden za wszystkich

Kwas gamma – linolenowy jest jednym z kluczowych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za zdrowie człowieka.

By jednak mógł powstać musi przebiegać w nieskazitelny sposób metabolizm trawienia tłuszczów. Podczas przemiany owych tłuszczów potrzebny jest enzym delta-6- desaturazy (D-6-D), ma on kluczowe znaczenie w metabolizmie NNKT n-6. Enzym ten podlega obniżonej aktywności pod wpływem znanych czynników związanych ze współczesnym stylem życia i nawykami żywieniowymi.
Wszelkie kłopoty z owym enzymem w organizmie człowieka powodują zaburzenia w trawieniu tłuszczów z grupy n-6 tzw. Omega- 6. W sytuacji braku owego enzymu ludzki organizm nie może skorzystać z dobroczynnego oddziaływania na zdrowie tej grupy kwasów tłuszczowych.

Papierosy, alkohol, solarium

Dieta z przewagą uszkodzonych ” zepsutych” tłuszczów. Palenie papierosów, alkohol, nadmierna ekspozycja na promieniowanie UV (słońce, solaria), wzrost substancji toksycznych, infekcje wirusowe, mało ruchliwy tryb życia jak i procesy starzenia – zmniejszają poziom tego enzymu.

Naukowcy mając niezbite dowody na procesy uszkodzenia enzymu D-6-D.

Zajęli się badaniami jak ów proces poprawić, lub go obejść. Środkiem naprawczym okazał się kwas gamma-linolenowy( GLA) zawarty w oleju z wiesiołka. W sposób perfekcyjny uruchamia on i usprawnia kompletny metabolizm NNKT z szeregu n-6

Kwas GLA bierze też udział w syntezie prostaglandyn

Szczególnie PGE1. Odgrywają one w organizmie istotną rolę: obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów wewnątrznaczyniowych, jak również wzmagają działalność systemu immunologicznego. Regulują ponadto funkcje mózgowe. Nie dziwi, zatem fakt, iż olej z wiesiołka wywołuje tak znakomite efekty w pozornie niezwiązanych ze sobą schorzeniach.

TRAN
 http://urodaizdrowie.pl/tran-i-wiesiolek-3-2


Filtr jest doskonałym sposobem otrzymywania czystej wody, pozbawionej chloru, metali ciężkich (np. ołów , miedź) i in. szkodliwych substancji. Jak pierwszy raz wypiliśmy w domu przefiltrowaną wodę to szok jaka woda bez kamienia no super polecam.













Olej kokosowy znany większości, stosuję do jedzenia, do twarzy i jestem z niego zadowolona.
No i najważniejsza rzecz poduszka ortopedyczna do spania. Mój kręgosłup zawsze bolał gdy spałam, a teraz gdy się położę to czuję jak kręgosłup odpoczywa i o niebo lepiej się wysypiam
ZALECANA W PRZYPADKACH :

- Bóle Głowy , Karku , Szyi
- Bóle kręgosłupa
- Napięciach nerwowych
- W stanach pourazowych i pooperacyjnych
- Problemy z chrapaniem
- Problemy z bezsennością


6 komentarzy:

  1. swietny post kochanie dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę się bliżej przyjrzeć zwłaszcza temu aloesowi:)

    Dzięki Basiu!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo Zazdroszczę tego filtra, drogo kosztuje ?

    OdpowiedzUsuń
  4. laktoowo: Filtr kupiłam na allegro bo tam wychodzi najtaniej i kosztuje ok 40 zł sam dzbanek a filtry ok 8 zł.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wcześniej pisałaś o wodzie z zamarzniętego lodu;-> Że taka woda jest strukturalna i ma jakies tam ładniej ułożone kryształki ;) Że jest całkowicie przyswajalna (bez modyfikacji ze strony naszego organizmu co kosztuje tez niepotrzebnie energii) przez nas Wiec... po co ten plastikowy filtr:P? Jak już nie chcesz zamrażać wody to są filtry odwróconej osmozy (cz yjakoś tak) albo destylatory wody
    Neguje Ciebie a sam w domu mam taki filtr Chociaz nie bardzo wierze zeby dał sobie rade usunąć z kranówki chlor ( czy co tam dodają)
    Korzystaj z zimy i przegotowana wode zamrażaj a naczyniu na dworze ( latem w zamrażarce na ok 2 godz)do momentu powstania lodu na wierzchu... Moze niejasno to opisałem Mnóstwo informacji na ten temat można znaleźć w sieci Szukajcie a znajdziecie;)
    Paweł:D

    OdpowiedzUsuń
  6. po co mi filtr ? woda jest całkiem inna w smaku, i wiem że jednak coś tam się oczyszcza bo widać to po filtrze, po niecałym miesiącu woda już ledwo kapie, oczywiście to zależy od wody która u mnie jest twarda i nie mogłam jej pić z kranu. Destylatory są dosyć drogie :-/, z zamrażaniem wody spotkałam się w książce Tombaka, ale na razie nie mogę się za to zabrać. Chociaż w lecie nie znając jeszcze tej metody zamrażałam wodę a potem piłam taką rozpuszczoną, ale nie pamiętam czy coś tam zdziałała dobrego :-), kilka dni temu znalazłam też podstawkę która robi wodę strukturalną, nie iwem czy to chwyt reklamowy cz prawda ale też fajna sprawa.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...