wtorek, 25 stycznia 2011

Pomoce zdrowotne

Jakieś 2 miesiące temu postanowiłam zakupić parę rzeczy które pomogą mi w codziennym dbaniu o zdrowie.

SOK Z ALOESU

Sok z aloesu jest szczególnie polecany w okresach jesienno zimowych, dla osób z osłabioną odpornością. Bogaty w substancje dobroczynnie wpływające na układ immunologiczny wspiera odporność organizmu i sprawia, że szybciej radzi on sobie z ewentualnymi zagrożeniami.

Wśród najważniejszych składników, jakie dostarcza organizmowi sok z aloesu należy wymienić:
• Aminokwasy – endogenne i egzogenne, których organizm sam nie jest w stanie wyprodukować (np. lizyna,
luecyna, walina, fenyloanalina, treonina).
• Witaminy – wszystkie z grupy B włącznie z niewielką ilością witaminy B12, kwas foliowy, witamina C, A,
cholina, oraz wszystkie inne rozpuszczalne w wodzie.
• Związki mineralne wapnia, potasu, magnezu, fosforu, sodu, cynku, żelaza, manganu, chromu, miedzi oraz germanu.
• Substancje o działaniu przeciwbólowym – kwas salicylowy oraz mleczan magnezowy.
• Substancje o działaniu przeciwzapalnym – beta-sitosterol, kampesterol, bradykinaza.
• Substancje o działaniu przeciwbakteryjnym – fenole, kwas cynamonowy, lupeol, związki siarkowe.
• Cukry – jednocukry (monosacharydy) – glukoza i fruktoza oraz wielocukry (polisacharydy) –
polimannozy,
glukomannozy, oraz bardzo liczne mukopolisacharydy.

Dodatkowo sok z aloesu działa wspomagająco na:
• ścianki żołądka i dwunastnicy ochraniając je przed drażniącym działaniem kwasu solnego i
trawiącym oddziaływaniem pepsyny
• leczenie zaburzeń pracy jelit, zaburzeń w prawidłowym wchłanianiu witamin i minerałów, wzdęć, zaparć i
biegunek, zespołu jelita nadwrażliwego, wrzodów okrężnicy
• problemy z alergią pokarmową, egzemą atopową
• problemy z wątrobą i zaburzeniami przemiany materii
• leczenie chorób cywilizacyjnych typu: cukrzyca, miażdżyca, nadwaga
• osłabienie odporności i infekcje wirusowe
• problemy z grzybicą, zakażenia jamy ustnej i trudno gojące się rany lub poparzenia
• problemy z przesuszoną skórą - sok z aloesu działa tonizująco na skórę
• problemy z łupieżem, trądzikiem
• artretyzm i reumatoidalne zapalenie stawów.




 

 

 

 

 

 

 

Niezwykle cenne właściwości oleju z wiesiołka.

  • Pierwsza to: obecność dwóch bardzo ważnych nienasyconych kwasów tłuszczowych: kwasu cis-linolowego i kwasu gamma-linolenowego w oleju z wiesiołka.
  • Druga: organizm ludzki nie zdoła sam wytwarzać kwasu linolowego. Musi otrzymać go wraz z pożywieniem.

Odporność!

Olej z wiesiołka stosuje się w:

  • Miażdżycy. Działanie przez prostacykliny, zatem najpotężniejszy endogenny czynnik przeciwmiażdżycowy.
  • Chorobach krwi. Olej ów poprawia skład biochemiczny krwi. Ma działanie przeciwagregacyjne (sklejanie krwinek, zagęszczenie).
  • W przypadku podniesionego poziomu cholesterolu. Obniża jego poziom wyłącznie w przypadku, gdy ów jest podniesiony. Czyni to ponadto w ścisłym stosunku do jego wysokości. Obniżenie poziomu związane jest z wysoką zawartością kwasu linolowego. Należy pamiętać, iż cholesterol rozprowadzany jest w organizmie głównie w postaci linolenianów.

Stosuje się go również w:

  • Stanie podwyższonego ciśnienia krwi.
    UWAGA: obniża ciśnienie wyłącznie w sytuacji zawyżonej wartości.
  • Stanach zapalnych organizmu. W tym reumatoidalne zapalenie stawów, stany zapalne skóry.
  • Niezwykle przydatny jest olej z wiesiołka w leczeniu niewydolności wątroby.

Lecznicze właściwości oleju z wiesiołka

W niezwykle wielu jednostkach chorobowych

Jeden za wszystkich

Kwas gamma – linolenowy jest jednym z kluczowych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za zdrowie człowieka.

By jednak mógł powstać musi przebiegać w nieskazitelny sposób metabolizm trawienia tłuszczów. Podczas przemiany owych tłuszczów potrzebny jest enzym delta-6- desaturazy (D-6-D), ma on kluczowe znaczenie w metabolizmie NNKT n-6. Enzym ten podlega obniżonej aktywności pod wpływem znanych czynników związanych ze współczesnym stylem życia i nawykami żywieniowymi.
Wszelkie kłopoty z owym enzymem w organizmie człowieka powodują zaburzenia w trawieniu tłuszczów z grupy n-6 tzw. Omega- 6. W sytuacji braku owego enzymu ludzki organizm nie może skorzystać z dobroczynnego oddziaływania na zdrowie tej grupy kwasów tłuszczowych.

Papierosy, alkohol, solarium

Dieta z przewagą uszkodzonych ” zepsutych” tłuszczów. Palenie papierosów, alkohol, nadmierna ekspozycja na promieniowanie UV (słońce, solaria), wzrost substancji toksycznych, infekcje wirusowe, mało ruchliwy tryb życia jak i procesy starzenia – zmniejszają poziom tego enzymu.

Naukowcy mając niezbite dowody na procesy uszkodzenia enzymu D-6-D.

Zajęli się badaniami jak ów proces poprawić, lub go obejść. Środkiem naprawczym okazał się kwas gamma-linolenowy( GLA) zawarty w oleju z wiesiołka. W sposób perfekcyjny uruchamia on i usprawnia kompletny metabolizm NNKT z szeregu n-6

Kwas GLA bierze też udział w syntezie prostaglandyn

Szczególnie PGE1. Odgrywają one w organizmie istotną rolę: obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów wewnątrznaczyniowych, jak również wzmagają działalność systemu immunologicznego. Regulują ponadto funkcje mózgowe. Nie dziwi, zatem fakt, iż olej z wiesiołka wywołuje tak znakomite efekty w pozornie niezwiązanych ze sobą schorzeniach.

TRAN
 http://urodaizdrowie.pl/tran-i-wiesiolek-3-2


Filtr jest doskonałym sposobem otrzymywania czystej wody, pozbawionej chloru, metali ciężkich (np. ołów , miedź) i in. szkodliwych substancji. Jak pierwszy raz wypiliśmy w domu przefiltrowaną wodę to szok jaka woda bez kamienia no super polecam.













Olej kokosowy znany większości, stosuję do jedzenia, do twarzy i jestem z niego zadowolona.
No i najważniejsza rzecz poduszka ortopedyczna do spania. Mój kręgosłup zawsze bolał gdy spałam, a teraz gdy się położę to czuję jak kręgosłup odpoczywa i o niebo lepiej się wysypiam
ZALECANA W PRZYPADKACH :

- Bóle Głowy , Karku , Szyi
- Bóle kręgosłupa
- Napięciach nerwowych
- W stanach pourazowych i pooperacyjnych
- Problemy z chrapaniem
- Problemy z bezsennością


7 komentarzy:

  1. swietny post kochanie dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę się bliżej przyjrzeć zwłaszcza temu aloesowi:)

    Dzięki Basiu!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo Zazdroszczę tego filtra, drogo kosztuje ?

    OdpowiedzUsuń
  4. laktoowo: Filtr kupiłam na allegro bo tam wychodzi najtaniej i kosztuje ok 40 zł sam dzbanek a filtry ok 8 zł.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wcześniej pisałaś o wodzie z zamarzniętego lodu;-> Że taka woda jest strukturalna i ma jakies tam ładniej ułożone kryształki ;) Że jest całkowicie przyswajalna (bez modyfikacji ze strony naszego organizmu co kosztuje tez niepotrzebnie energii) przez nas Wiec... po co ten plastikowy filtr:P? Jak już nie chcesz zamrażać wody to są filtry odwróconej osmozy (cz yjakoś tak) albo destylatory wody
    Neguje Ciebie a sam w domu mam taki filtr Chociaz nie bardzo wierze zeby dał sobie rade usunąć z kranówki chlor ( czy co tam dodają)
    Korzystaj z zimy i przegotowana wode zamrażaj a naczyniu na dworze ( latem w zamrażarce na ok 2 godz)do momentu powstania lodu na wierzchu... Moze niejasno to opisałem Mnóstwo informacji na ten temat można znaleźć w sieci Szukajcie a znajdziecie;)
    Paweł:D

    OdpowiedzUsuń
  6. po co mi filtr ? woda jest całkiem inna w smaku, i wiem że jednak coś tam się oczyszcza bo widać to po filtrze, po niecałym miesiącu woda już ledwo kapie, oczywiście to zależy od wody która u mnie jest twarda i nie mogłam jej pić z kranu. Destylatory są dosyć drogie :-/, z zamrażaniem wody spotkałam się w książce Tombaka, ale na razie nie mogę się za to zabrać. Chociaż w lecie nie znając jeszcze tej metody zamrażałam wodę a potem piłam taką rozpuszczoną, ale nie pamiętam czy coś tam zdziałała dobrego :-), kilka dni temu znalazłam też podstawkę która robi wodę strukturalną, nie iwem czy to chwyt reklamowy cz prawda ale też fajna sprawa.

    OdpowiedzUsuń
  7. Aloes ma bardzo wiele cennych właściwości rzeczywiście. jest stosowany także w kosmetyce, ma właściwości nawilżające i odżywiające.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...