poniedziałek, 30 sierpnia 2010

NALEŚNIKI RAZOWE Z SOCZEWICĄ



Te naleśniki chodziły za mną już od kilku dni, są przepyszne a jeszcze z jakimkolwiek z nadzieniem mmmm palce lizać.









Składniki na razowe naleśniki :
- 0,5 l mąki pszennej razowej lekko odsiać na sicie,
- 4 łyżki mąki gryczanej (zmieliłam kaszę gryczaną w młynku)
Wszystko zalać 3/4 l letniej wody (lub mleka sojowego) ja użyłam wody, dokładnie wymieszać i pozostawić na 2 godziny. Następnie dodać 1 łyżkę oliwy, nieco soli, wymieszać i smażyć. Gdy już wlejemy na rozgrzaną patelnie to trzeba poczekać aż ładnie się przypieką, inaczej przy przewracaniu mogą się rozlecieć.

Nadzienia zrobiłam cały garnek i to o wiele za dużo, ale pomyślałam, że będzie w sam raz na drugi dzień. a wam podam mniejszą ilość składników powinno wystarczyć.

Składniki na nadzienie :
- szklanka soczewicy - ugotować i potem ugnieść jak ziemniaki 
- 2-3 cebule -pokroić w kostkę i usmażyć
- przyprawy do smaku majeranek, sól, pieprz, zioła prowansalskie dodatkowo dałam świeżą bazylię, oregano i cząber.
Wszystko razem zmieszać i gdy naleśniki bedą gotowe nałożyć na połówkę placka i potem zgiąć na pół. Do gotowego naleśnika dodać na talerz sporo warzyw np. pomidorów.

Tu przekrój naleśnika mmmm pyszota



Żródła:

przepis na naleśniki
1. "Ciało i ducha ratować żywieniem." E. Dąbrowska

4 komentarze:

  1. pycha;-), zapomniałam o naleśnikach, ale trzeba coś pokombinować w kuchni;-).
    Uwaga: soczewicę gnieciemy jak jest jeszcze gorąca, potem mogą być problemy...

    OdpowiedzUsuń
  2. ewentualnie przez maszynkę przekręcić będzie nawet lepsza konsystencja :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj takich przepisów muszę unikać, bo ostatnio za bardzo mnie ciągnie do gotowanego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj no zawsze można coś na surowo wymyśleć,zawsze proponujecie takie pyszności w raw food ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...