Składniki na razowe naleśniki :
- 0,5 l mąki pszennej razowej lekko odsiać na sicie,
- 4 łyżki mąki gryczanej (zmieliłam kaszę gryczaną w młynku)
Wszystko zalać 3/4 l letniej wody (lub mleka sojowego) ja użyłam wody, dokładnie wymieszać i pozostawić na 2 godziny. Następnie dodać 1 łyżkę oliwy, nieco soli, wymieszać i smażyć. Gdy już wlejemy na rozgrzaną patelnie to trzeba poczekać aż ładnie się przypieką, inaczej przy przewracaniu mogą się rozlecieć.
Nadzienia zrobiłam cały garnek i to o wiele za dużo, ale pomyślałam, że będzie w sam raz na drugi dzień. a wam podam mniejszą ilość składników powinno wystarczyć.
Składniki na nadzienie :
- szklanka soczewicy - ugotować i potem ugnieść jak ziemniaki
- 2-3 cebule -pokroić w kostkę i usmażyć
- przyprawy do smaku majeranek, sól, pieprz, zioła prowansalskie dodatkowo dałam świeżą bazylię, oregano i cząber.
Wszystko razem zmieszać i gdy naleśniki bedą gotowe nałożyć na połówkę placka i potem zgiąć na pół. Do gotowego naleśnika dodać na talerz sporo warzyw np. pomidorów.
Tu przekrój naleśnika mmmm pyszota
Żródła:
przepis na naleśniki
1. "Ciało i ducha ratować żywieniem." E. Dąbrowska
pycha;-), zapomniałam o naleśnikach, ale trzeba coś pokombinować w kuchni;-).
OdpowiedzUsuńUwaga: soczewicę gnieciemy jak jest jeszcze gorąca, potem mogą być problemy...
ewentualnie przez maszynkę przekręcić będzie nawet lepsza konsystencja :-)
OdpowiedzUsuńOj takich przepisów muszę unikać, bo ostatnio za bardzo mnie ciągnie do gotowanego:)
OdpowiedzUsuńoj no zawsze można coś na surowo wymyśleć,zawsze proponujecie takie pyszności w raw food ;-)
OdpowiedzUsuń